Evrenle İlgili Sözler

Evrenle İlgili Sözler

Dünya kocaman ve hepimizin mutlaka aklına bir dönem düştüğü sorular vardır. Nereden geldim ne yapıyorum ve yapmak zorundayım. Var olmanın verdiği acıyı kıvranıp durur bir şeyleri tartmak durumunda kalırız. Koskocaman bir dünyadayız ve içinde tonla insan yaşam, nefes ve var olan canlı var. Binlerce çeşit yemek ve işleyen bir eko sistem. Kocaman dünya için biz çok küçük canlılarız. Evrene olan merakımız sonsuzdur fakat zamanla cevabını bulamadığımız sayısız cevap zamanla beynimizde hantal bir eyleme dönüşmeye başlar, düşündüğümüz her şeyden kaçarak sakin ve monoton bir yaşama kendimizi bırakırız. Çünkü kalbimizin bir yerlerinde bu merakı uyumaya bırakmışızdır. Aynı zamanda bıraktığımız içinde mutlu değilizdir.

Evren, yani olan her şeyin toplamı, cismanidir yani ‘beden’dir ve büyüklük, uzunluk, genişlik ve derinlik boyutlarına sahiptir. Evrenin her parçası ‘beden’dir ve ‘beden’ olmayan bir şey, evrenin parçası değildir. Ve evren her şey olduğuna göre, onun parçası olmayan şey hiçbir şeydir ve dolayısıyla hiçbir yerdedir.

“İki olasılık var “Ya evrende yalnızız,ya da evrende yalnız değiliz.İki olasılık da eşit derecede ürkütücü.”

“Hepimiz birbirimize biyolojik olarak,Dünya’ya kimyasal olarak,Evren’e atomik olarak bağlıyız.Evrenin içerisindeyiz,Evren de bizim içimizde.

“Bir boşluk olan şu evreni ancak kendimle doldururum;Çünki ben,Hiç’im derken boş olduğumu asla söylemedim.”Max Stirner

Kültürel doğrularımızla sağlanan bilginin tümü arasında doğruluğu en az kanıtlanabilmiş unsurlar tam da bizim için en fazla önem taşıması gereken ve evrenin bilmecelerini çözme, yaşamın acılarına katlanmamızı sağlama görevi üstlenmiş unsurlardır.

“Evrendeki her şeyin bir amacı vardır.Uyumsuz hiç kimse,tuhaf hiçbir şey yoktur,rastlantılar yoktur.Sadece anlayamadığımız şeyler vardı.”

Şimdiye kadar yapılmış, evrenle olan ilişkimiz hakkında yapılmış hikayelere inanamıyorum. Orada ne var bakın; bir orantı içinde değil

“Biz kimiz?İnsandan daha fazla evrenin bulunduğu bir evrenin unutulmuş bir köşesinin içine tıkılmış bir galakside kaybolmuş can sıkıcı bir yıldızın önemsiz bir gezegenini mesken tutmuş insanlarız.’Carl Sagan

Aklın zinde kuvveti galip geldi ve göklerin yanan surlarına doğru çok uzaklara yola çıktı ve düşünce ve aklı içerisinde “sınırsız evreni” ele geçirdi.

“Evren bu haliyle hep yoktu.Ve durmadan gelişiyor.Evrim geçiriyor.Ve bu evren hep daha çok karmaşıklık yönünde..

Kozmos aynı zamanda bizim hikayemiz

“Bazen “gezegenimiz evrenin tımarhanesi mi” diye düşünmeden edemiyorum.”Goethe

Yaşamımda fethettim evreni, doğruluğun kudretiyle!

“Biz,oldukça ortalama bir yıldızın udak bir gezegenindeki gelişmiş maymun türleriyiz.Fakat evreni anlayabiliyoruz.İşte bu bizi çok özel kılıyor.”Stephan Hawking

Her şeyin başında evren yaratıldı. Bu birçok insanı kızdırdı ve genellikle kötü bir adım olarak görüldü.

“Evren,yani var olan her şeyin toplamı,cismanidir yani ‘beden’dir ve büyüklük,uzunluk,genişlik ve derinlik boyutlarına sahiptir.Evrenin her parçası ‘beden’dir ve ‘beden’ olmayan bir şey,evrenin parçası değildir.

İşte evren karşımızda duruyor ve hepsi bu!

“Evren dediğimiz kitap,yazıldığı dil ve harfler öğrenilmedikçe anlaşılamaz.O,matematik dilinde yazılmış;harfleri üçgen,daire ve diğer geometrik şekilleridir.Bu dil ve harfler olmaksızın kitabın bir tek sözcüğünü anlamaya olanak yoktur.

Orada birileri olduğuna inanıyorum çünkü, oraya baktığınızda evrenin ne kadar büyük olduğunu görüyorsunuz. Milyonlarca yıldız, milyarlarca galaksi var. Bu evrende sadece dünyanın ve bizim olduğumuzu düşünmek, bence bu, çok kibirli bir tutum. Bu biraz eski çağlarda insanlığın, dünyanın her şeyin merkezinde yer aldığını ve her şeyin onun etrafında döndüğünü düşünmesi gibi birşey. Ben eminim ki bu evrende başkaları da var. Ama ben oradayken kapımı çalmadılar.

“Adalet,evrenin ruhudur.”

Sadece iki şey sonsuzdur: Biri evren diğeri de insanın aptallığı. İlkinden o kadar da emin değilim.

“Orada birileri olduğuna inanıyorum çünki,oraya baktığımızda evrenin ne kadar büyük olduğunu görüyorsunuz.Milyonlarca yıldız,milyarlarca galaksi var.Bu evrende sadece dünyanın ve bizim olduğumuzu düşünmek,bence bu,çok kibirli bir tutum.Bu biraz eski çağlarda insanlığın,dünyanın her şeyin merkezinde yer aldığını ve her şeyin onun etrafında döndüğünü düşünmesi gibi bir şey.Ben eminim ki bu evrende başkaları da var.Ama ben oradayken kapımı çalmadılar.”

Evrendeki tüm varlıklar,madde ve formdan oluşur.Madde olabilirliktir;form onu gerçek varlığa dönüştürür.

“Evrende en bol şey,hidrojen ve aptallıktır.”

İdealizm’e karşı çıkan materyalistlere göre,”Gerçek olan şey gözleyebileceğimiz şeydir.Bizim için önemli olan ölçebilmek ve tartabilmektir.Ama bu ölçü ve tartı da ancak maddesel olan şeylere uygulanabilir.Öyleyse asıl gerçek bu uzay ve zaman içinde bulunan cisimler dünyasıdır.Bu maddesel olan şeyler arkasında bir gerçek aramaya kalkmamalıdır.Tek gerçek maddedir.”

“Eğer tüm evrende yaşam sadece Dünya’da varsa,bu çok büyük bir yer israfı olur.”

Sonsuz içinde,yalnız bir kosmos bulunduğunu söylemek,koca bir tarlada sadece bir başağın sürdüğünü söylemek kadar saçmadır.

“Evrenin sahibi siyah ile beyazdır.

“Biz bu evrendeki tek evimizi nasıl korumalıyız,bunu düşünmeliyiz.

İçinde yalnız nesnelerin değeri olan yabancılaşmış bir dünyada,insan da bir nesne olmuştur.İnsan önemini her gün biraz daha yitiriyor.

“Kosmos aynı zamanda bizim hikayemiz.”

“Evrenin heryerde görülen temel etkisi birleşme,bütünleşmedir.Patlama,ayrışma,dağılma ancak daha bütünleşmenin olmadığı yerde ortaya çıkar.”

“Gerçek”,dış dünyanın gözlenmesi ve akıl ile kavranabilir.

“Bilim,bilgi kütlesinden daha fazlası;bir düşünme tarzıdır.Evreni kuşkuyla sorgulama tarzıdır.”

Evrenin ve varlığın ana maddesi(arkhe),kendisi de sürekli değişme içinde olan ateştir.

“Bilim aslında çok daha geniştir:Evren hakkında güvenilir bilgi elde edebilmenin tek yoludur.

Evren sınır koymaz,biz inançlarımızla sınırlarız kendimizi

“İnsan beyninin evrendeki tüm soruları yanıtlayabilecek kapasitede olup olmadığını bilmek isterdim…Hayatın buraya nasıl geldiğini öğrenmek isterdim.Karanlık madde ve enerjinin ne olduğunu da tabii…

“Yasa bize evrenin Tanrı tarafından ortaya çıkarıldığını ve yaratıldığınį;tesadüf ya da kendiliğinden oluşamayacağını öğretir.”

Evrenin kendine ait bir düzeni ve yasaları vardır.Hayatın her alanı yasalarla yönetilir.Hiç bir şey çevreye veya şansa bağlı değildir.

“Soru soruyu açtı ve Güneş Sisitemi’nden başlayarak yavaş yavaş nasıl bir evrende yaşadığımızı anlamaya başladık.Henüz “‘her şeyi’ bildiğimizi iddia etmekten çok uzağız;ama birkaç yüzyıl öncesine göre çok şey biliyoruz.”

Evrenin gelişmesi diyalektik bir biçimde olmuştur:Tez,antitez ve sentez.Bu gelişmeler ruhta değil maddede ortaya çıkar

“Bu evren o denli geniştir ki,biz bir kum tanesinden daha ufak kalırız…En büyü k problemlerimiz bizle birlikte hiçliğe karışır…Biz basitçe,Tanrıların oyuncaklarıyız,yine de Tanrılar oyunlarına bizi layık görmüyorlar bile.”

Yaratılmış dünya,sonsuzlukta küçük bir parantezdir yalnızca

“Tanrı kelamı gözlemlediğimiz evrendir.”

“İçine gömüldüğümüz simsiyah,soğuk ve bilinmeyen evrendeki ıssız noktamızdan  bakarak edindiğimiz anlayışın derinliğidir çerçekliğin enginliğinde yankılanır ”

Evren bütünü bakımından,makine gibi bir varlık değil,sürekli oluş içinde bulunan canlı bir organizma gibidir.

“İnsana sığabilen evren,evrene sığamayan insan derim”

Sponsor Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ