On Dokuz Mayıs Sözleri

On Dokuz Mayıs Sözleri

Mustafa Kemal’in Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıktığı gündür. Aynı zamanda bu vesile ile Kurtuluş Savaşı’nın başladığı gün olarak da tarihte yerini almıştır. Ülkemiz için oldukça önemli olan bugün tarihte yerini 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı olarak yerini almıştır. Her sene resmi tatil olan bugünde anma ve törenler yapılarak geçmişin mirası geleceğe aktarılmaktadır. Tarih sahnesinde önemli günler arasında yerini alan bugünün anlam ve önemi tarihin satırları arasında yerini almıştır. Cumhuriyet tarihindeki dönem noktalarında olan bugünün değerini anlamak Türkiye gençliği için oldukça önemlidir.

19 Mayıs güven, sevinç, hareket günüdür.

Gençlik hareketi olan 19 Mayıs’ın değerini her yıl yaşatmalıyız.

Samsun’a çıktığı 19 Mayıs 1919 gününü Türkiye’nin kaderini eline aldığı tarih olarak kabul edersek, ülkenin yönetiminin cansız parmaklarından kaydığı 10 Kasım 1938’e kadar 19 senede Atatürk hiçbir kararını altında milletin temsilcilerinin imzalarının da olmadığı bir bildiriyle ne milletine ne de dünyaya tebliğ etmiş veya uygulamaya koymuştur.

Tarihte yerini almış bu özel günde sizde çocuklarınızı milli değer ve duygular çerçevesinde yetiştirerek geleceğine umut verin.

* 19 Mayıs ulusal egemenliğin başlangıç günüdür.(Mustafa Kemal ATATÜRK)

19 Mayıs tüm gençlere hediye edilmiş en zarif gündür.

Hiçbir zafere çiçekli yollardan gidilmez.

Tarih satırları arasında değerini almış bugünü en içten şekilde yaşamanız dileğiyle.

* “Milletin bağrından temiz bir nesil yetişiyor. Bu eseri (Türkiye Cumhuriyetini) ona bırakacağım ve gözüm arkamda kalmayacak.”
(Mustafa Kemal ATATÜRK)

Türk gençliğin bel kemiği olan 19 Mayıs bayramınızı en içten dileklerle kutluyorum.

Zaferin büyüklüğü, savaşın çetinliği ile ölçülür.

Zaman döngüsünü kırıp geleceğe her seferinde daha iyi bir miras bırakacak gençlerin 19 Mayıs bayramını kutlarız.

Vatanın bütün ümidi ve geleceği size, genç nesillerin anlayış ve enerjisine bağlanmıştır. Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun.

Dünyadaki en güzel eylem sahip olduğun manevi değerleri korumaktadır. Milli değerlerimizi daha çok benimseyen bir nesil yetiştirmek umudu ile 19 mayıs bayramınız kutlu olsun.

Zafer barışın en kısa yoludur.

Tarihin değeri onu yaşatmakla mümkündür.

* Ey Türk Gençliği! Birinci vazifen Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyeti’ni, ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir.

Atatürk’ün gençlere hediye ettiği bu güzel günün anlam ve önemini anlayarak geçirmenizi en içten dileklerimle temenni ederim.

19 Mayıs 1919, Türk Ulusunun uyandığı, emperyalizme başkaldırdığı Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ya istiklal, ya ölüm” diyerek ulus egemenliğine dayanan, tam bağımsız bir devlet kurma kararının yaşama geçirildiği gündür.

Zaman döngüsünü kırarak sahip olduğumuz milli değerleri diğer 19 Mayıslara da taşımak temennisi ile yaşayalım.

* Gençler!Benim gelecekteki emellerimi gerçekleştirmeyi üstlenen gençler!Bir gün bu memleketi sizin gibi beni anlamış bir gençliğe bırakacağımdan dolayı çok memnun ve mesudum” (Mustafa Kemal ATATÜRK)

19 Mayıs yeni Türkiye’nin ve Atatürk’ün doğum günüdür.

Gençler, milli ve manevi değerlerimize sahip, çalışkan, vatanını, milletini seven bu ülkenin yarınları olarak; daha çok çalışmalı ve ay yıldızlı bayrağımızı ilelebet dalgalandırmalısınız. Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun

Spor gençliğin kuvvet kaynağıdır.

Sizin gibi gençlere malik bulundukça, bu vatan ve milletin, şimdiye kadar elde etmeği başardığı zaferlerin üstüne çok daha büyük zaferler koyabileceğine şüphe etmiyorum.

Gençliğinde dik duranın ihtiyarlığında beli bükülmez.

Gençlerin her şeyden önce millete güven vermeleri gereklidir. Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramınız kutlu olsun.

Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, 19 Mayıs 1919’da Samsun’dan başlattığı özgürlük hareketi, tüm yurda yayılmış, milletimizin azim ve kararlılıkla birleşerek giriştiği milli mücadele sonucunda zaferle taçlandırılmıştır.

“1919 yılı Mayısının 19 uncu günü Samsun’a çıktım. Genel durum ve görünüş: Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu topluluk, Genel Savaşta yenilmiş, Osmanlı ordusu her yanda zedelenmis, koşulları ağır bir “Ateşkes Anlaşması” imzalanmış. Büyük Savaşın uzun yılları boyunca, ulus yorgun ve yoksul bir durumda. Ulusu ve yurdu Genel Savaşa sürükleyenler, kendi başlarının kaygısına düşerek, yurttan kaçmışlar. Padişah ve Halife olan Vahdettin, soysuzlaşmış, kendini ve yalnız tahtını koruyabileceğini umduğu alçakça yollar araştırmakta. Damat Ferit Paşa’nın başkanlığındaki Hükümet, güçsüz, onursuz, korkak, yalnız padişahın isteklerine uymuş ve onunla birlikte kendilerini koruyabilecek herhangi bir duruma boyun eğmiş.

Zafer, “zafer benimdir” diyebilenlerindir.

…O gecenin en önemli konuşması sadrazamın konağından çıkıldıktan sonra Mustafa Kemal’le Cevat Paşa arasında geçer.Paşalar gecenin o saatinde yan yana yürümektedirler.
İkisi de dalgındır.Düşüncelidirler.Sonra bir aralık Cevat Paşa başını kaldırır.Yanında yürüyen arkadaşını bir müddet süzer ve sorar:
-Bir şey mi yapacaksın Kemal?
+Evet paşam, bir şey yapacağım…
-Allah muvaffak etsin…
+Mutlaka muvaffak olacağız.
(19 Mayıs 1919 günü Samsun’a ayak bastığı Bandırma vapuruna binmeden önce)

Gençlerimizin ve aziz milletimizin 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramını en samimi duygularımla kutlar, başta Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi saygıyla anarım.

 

Atatürk, Nutuk’u 15 Ekim 1927 Cumartesi günü
Cumhuriyet Halk Fırkası’nın II.Büyük Kongresi’nde okumuştur.
Kürsüye Cumhuriyet Halk Fırkası Reisi Umumisi,
bugünkü dille Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı olarak çıktı.
Saat 10.00’da baş­layan konuşması altı gün sürdü.
Günde altışar saatten 36 saat 31 dakika konuştu.
Son gün, 20 Ekim 1927’de altı oturum yapıldı.
Gençliğe Hitabe’yi söyleyip kürsüden indiğinde saat 20.25’ti.

Mustafa Kemal söze “1919 senesi Mayıs’ının 19. günü Samsun’a çıktım.
Genel vaziyet ve manzara … ” diye başlar.
Ancak Nutuk o günden 15 Ekim 1927 sabahına
kadar olan olayların sıradan bir anlatımı değildir.
Yapılan iş, tarihsel sürecin açıklanması, büyük bir devrimin tahlilidir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’unda başlattığı bağımsızlık hareketi milletimizin azim ve kararlılığı ile birleşerek, tüm yurttɑ dalga dalga yayılmış ve Milli Mücadele sonucunda zaferle sonuçlanmıştır. Verilen çetin mücadele sonucunda, kurulan Türkiye Cumhuriyeti, Atatürk tarafından ilke ve devrimlerle pekiştirilmiş ve Türk gençliğine armağan edilmiştir. Türk milleti olarak bu emanete sahip çıkmak hepimizin en ulvi görevidir.

İlk Yunan tümeninin İzmir’e çıkmasından dört gün sonra, ünü Çanakkale Savaşları sırasında parlamış olan Mustafa Kemal Paşa, 9. Ordu Müfettişi olarak 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkar. Kendisine verilen görev, bu bölgede asayişi sağlamaktır. Ama padişahı, İstanbul hükümetini ve galip devletleri şaşırtan bir şey yapar: Bütün milleti, işgale tepki göstermeye çağırır.

Sponsor Reklam
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ